Diyetisyen Klinikleri için VERBİS Kaydı Nasıl Yapılır?
Tümü
08 Tem 2022 5 Dakika

Diyetisyen Klinikleri için VERBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

Diyetisyen Klinikleri için VERBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

VERBİS, başta diyetisyenler olmak üzere birçok gerçek ve tüzel kimliklerin oluşturması gereken kayıt sistem alanıdır. Günümüzde teknolojinin artışı ve verilerin toplanmasıyla birlikte bahsedilen bu verilerin korunma şartı ortaya çıkarmıştır. Verilerin hem güven içerisinde korunması hem de olası durumlarda kullanılabilmesi adına da Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi oluşturulmuştur. DiyetBulut ekibi olarak bu yazıda bilmeniz gerekenler sizlere memnuniyetle aktarılacaktır.

VERBİS Nedir? 

Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi olarak adlandırılan bu sistemde danışanlardan alınan bilgilerin işlenmesi ve korunması söz konudur. Diyetisyenler, danışanlarına doğru bir tedavi yöntemi oluşturmak ve diyet oluşturabilmek adına kişisel bilgiler alması gerekmektedir. Kişisel verilerin korunması da tam olarak bu aşamada ortaya çıkmaktadır.
Kişisel verilerin VERBİS kaydı olmadan işlendiği geçmiş günlerde defter kaydı gibi geleneksel yöntemler kullanılmaktaydı. Fakat bahsedilen bu kayıt yöntemi ne sürekli kullanıma uygun ne de güvenlik açısından yeterli gelmektedir. Oluşturulan otomasyon sistemi ile tüm kişisel verilerin korunması, uzun süre saklanması ve olası durumlarda bilgilerin doğrudan bulunması mümkündür. 

Veri Sorumluları Sicil bilgi Sistemi Kaydı Nasıl Yapılır? 

KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) kapsamında zorunluluk olarak ortaya koyulan Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi diyetisyenler için de zorunlu halde bulunur. Çok sayıda danışan görmeleri ve istenen düzeyde ilerleyebilmek adına topladıkları bilgileri sisteme işlemeleri gerekir. Bu aşamada diyetisyenler tarafından merak edilen konulardan birisi de VERBİS kaydı nasıl yapılır sorusudur denilebilir. 
VERBİS nasıl kayıt olunur konusunda izlenmesi gereken aşamalar arasında öncelikle Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun sitesine girilmesi gerekir. Burada yer alan Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi kısmına tıklayarak başvuruda bulunulur. Şahıs şirketi olanlar gerçek diğer kısımda kalanlar ise tüzel olarak ilerleme sağlanır. Gerekli belgeler ve bilgilendirmeler yapıldıktan sonra başvuru süreci tamamlanacaktır. 

VERBİS’e Kayıt Zorunluluğu Neden Bulunmaktadır?

Günümüzde kişisel veri bilgilerinin korunabilmesi amacıyla oluşturulan bilgi koruma sisteminin zorunlu olmasının farklı sebepleri bulunmaktadır. Öncelikle veri sorumlularının olası bir hukuk ya da farklı sorunlar karşısında kendini savunabilmesini sağlamaktadır. Bu noktada Diyetisyenlerin mesleki ve kişisel olarak savunması gerçekleşecektir. 
Yalnız sadece Diyetisyenler için değil aynı zamanda danışanlara da avantaj sağlamaktadır Teknoloji dünyasında özellikle veri bilgilerinin çalınması ve bunların farklı alanlarda kullanılması görülmektedir. Danışanlar hedeflediği duruma gelebilmek amacıyla çeşitli kişisel verilerini Diyetisyen ile paylaşmak zorunda kalmaktadır. 
Oluşan veri aktarımı karşısında danışanların korunması gerekmektedir. Olası bir verinin dış alana çıkması durumunda danışanın tehlike altında olması mümkündür. Sadece kişisel temel bilgileri değil her anlamda verilen bilgilerin danışanın iyiliği ve sağlığı açısından korunması gerekecektir. Bu açıdan oluşturulan otomasyon sistemin danışanları da savunduğu görülmektedir. 

Diyetisyenler için VERBİS Zorunluluğu 

Verilerin bu kadar önem kazandığı günümüzde Türkiye tarafından da adımlar atılmıştır. Kişisel verilerin korunabilmesi amacıyla öncelikle Kişisel Verileri Koruma Kanunu ve kurumu oluşturulmuştur. Kurum kapsamında ortaya çıkan kararlardan birisi olan bu sistem Diyetisyenler için VERBİS zorunluluğunu da beraberinde getirilmiştir. 
Diyetisyenler tarafından klinik açılması itibari ile Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi kaydı yapılması gerekmektedir. Uzmanların böylece hem kanun önünde zorunluluğu gerçekleştirdiği görülür hem de karşılıklı bir veri korunması sağlanmaktadır. 2021 yılı itibari ile şart olarak koşulan bu sisteme kayıt olunmadığı her geçen gün ise para cezası uygulanmaktadır. 
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Diyetisyenler tarafından gerekli rehber ve destek alındıktan sonra VERBİS üzerinde kayıt oluşturulması gerekecektir. Böylece hem danışanların bilgileri korunacak hem de hukuk anlamında güvence elde edilecektir. 


Kaan Kaval

DentalBulut, DiyetBulut ve MediBulut'un dijital medya uzmanı. Dijital medya ile ilgili haberler, kampanyalar, bloglar ve çözümler hakkında çevresini bilgilendirme tutkunu.


Yorumlar

0
Henüz yorum yok! Neden ilk sen olmuyorsun?

İlgini Çekebilir

Diyetisyen Kliniğinizin Dijital Görünürlüğünü Arttırma Yöntemleri Nelerdir?
Diyetisyen Kliniğinizin Dijital Görünürlüğünü Arttırma Yöntemleri Nelerdir?
07 Haz 2022
5 Dakika
Diyetisyenler Online Danışmanlık Hizmeti Nasıl Verebilir?
Diyetisyenler Online Danışmanlık Hizmeti Nasıl Verebilir?
29 Ağu 2022
4 Dakika
Diyetisyen Kliniği Açma Şartları ve Maliyeti Nelerdir?
Diyetisyen Kliniği Açma Şartları ve Maliyeti Nelerdir?
28 Eki 2022
5 Dakika